четвртак, 20. јун 2024.
sren
Početna / RADIONICE / Azilni kutak o vrednostima i životu u različitim kulturama sa maloletnicima bez pratnje
DSC 0457|DSC 0463

Azilni kutak o vrednostima i životu u različitim kulturama sa maloletnicima bez pratnje

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) već godinama koristi koncept Azilnog kutka kao mesta susreta lokalne i azilne populacije. To je kontekst u kojem se stvaraju osnove za uspostavljanje interkulturalnog dijaloga.

U Zavodu za vaspitanje dece i omladine u Beogradu je 10. avgusta organizovana diskusija u kojoj su učestvovali maloletnici bez pratnje poreklom iz Avganistana i Pakistana i volonteri APC/CZA koji su živeli u različitim kulturama a potiču iz Srbije ili trenutno žive u Srbiji. Tema sesije bile su vrednosti koje nosimo iz porodice kao i saveti i bitne osobe koje upoznajemo živeći u različitim kulturološkim kontekstima.

DSC 0457

Šta smo naučili tokom života u Kanadi, Ugandi, Siriji, Pakistanu, Americi, Švedskoj, Srbiji, Francuskoj i Norveškoj, ko su osobe koje su nam bile uzori i kako se suočavamo sa izazovima života u novim kulturama su teme koje su povezale ove mlade ljude.

Maloletnim dečacima koji putuju sami iz Avganistana i Pakistana a trenutno žive u Srbiji predstavljena su pozitivna iskustva mladih koji žele da pomognu izbeglicama a i sami su se svojom voljom ili ne našli u situacijama kada je bilo teško uklopiti se u novu sredinu.

DSC 0463

Jedan trinaestogodišnjak je ipak na kraju rekao – Išli ste na različita mesta – Sirija, Uganda, Pakistan – a niko ipak nije otišao u Avganistan.

Radionica je realizovana u okviru projekta “Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije” koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije.

Pogledajte još

APC Pekara obezbeđuje hranu i obučava izbeglice.

Naša pekara obezbeđuje hranu i obučava izbeglice Jedan od sektora APC/CZA je i APC Pekara …