Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Azilanti kao svoji

Azilanti kao svoji

IZVOR: Večernje novosti 6.februar 2014.

U Sjeničkom hotelu „Berlin” i bivšoj upravnoj zgradi kombinata „Jelak” u Tutinu, speciijano adaptiranoj za smeštaj azilanata, trenutno boravi oko 70 nevoljnika sa svih strana sveta. Listom beže od rata i bede i svima je cilj isti: dokopati se Evrope, po mogućstvu Skandinavije.

Poverenik Komeserijata za izbeglice i migracije u Sjenici, Behudin Zekoć, kaže da azilanti ovde imaju pristojan smeštaj, odgovarajuću higijenu, potrebnu zdravstvenu zaštitu, po tri obroka dnevno i potpunu slobodu kretanja.

„Od dolaska prve grupe koja je ovamo stigla iz drugih centara u Srbiji, početkom decembra 2013.godine nismo zabeležili ni najmanji incident. Sjeničani su ih odlično prihvatili, ali je ipak od prvih azlanata ovde još samo desetak njih, uglavnom Afrikanaca” naglašava Zekić.

„ Mi smo takođe, primili najviše Afrikanaca i pre nekoliko dana iz Beograda nam je stigao pun autobus izbeglica mahom iz Konga, Malija i Obale Slonovače. Naravno i nas raduje to što su ih i žitelji Tutina prihvatili ljudski i tude se da im pomognu koliko god mogu” kaže Sead Reč, poverenik Komeserijata za izbeglice i migracije u Tutinu.

Inače, poslednjih meseci, u centar za smeštaj azilanata u Sjenici i Tutinu, osim onih koji dolaze iz drugih, prebukiranih centara uSrbiji, prisižu i oni koji u Srbiju ulaze iz Crne Gore, preko Mehovog krša i sa Kosmeta, preko Brnjaka, te azil zatraže u Policijskoj upravi u Novom Pazaru.

Pogledajte još

Srbija potpisala novi Frontex ugovor

Foto: europa.rs Beograd, 25 jun, 2025 – Ivica Dačić, Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova …