недеља, 14. јул 2024.
sren
Početna / AKTUELNO / EVROPA I MIGRANTI / Austrija: Kontrole zbog azilanata

Austrija: Kontrole zbog azilanata

IZVOR: B92 22. 09.2014.

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije, Johana Mikl-Lajtne, najavila je “sveobuhvatne” kontrole na granicama Austrije zbog sve većeg broja azilanata. Ponovno uvođenje kontrole zatražili su predsednici više austrijskih pokrajina. Ministarka je najavila “Oštru akciju” i generalnom direktoru za javnu bezbednost Konradu Kogleru naložila detaljno planiranje akcije.

Već narednih dana bi trebalo koncept biti primenjen, a od tada će “nenajavljene, i sveobuhvatne” kontrole biti sprovođene na granicama Austrije.

Više sati biće, na određenim rutama, detaljno kontrolisana vozila i osobe.

Ovom akcijom Mikl-Lajtner želi kriminalcima da poruči da ne mogu da se osećaju nigde sigurno.

Cilj je da se stane na put kriminalu organizovanom prebacivanju ilegalaca, objasnilo je Ministarstvo, dodajući da nije reč o primarnom sprečavanju azilanata da dođu u zemlju.

Pored ove akcije, opšte granične kontrole, kako je navela Mikl-Lajtner, sigurno neće biti “scenariji narednih nedelja”, ali se, moraju sprovesti detaljne pripreme za slučaj potrebe.

“Iako to niko ne priželjkuje takav scenario mora već sada biti pripreman i planiran, kako bi mogli, u slučaju potrebe, reagovati bez pripremnog perioda”, istakla je Mikl-Lajtner.

Istraživanje “Galup” instituta je pokazalo da čak 69 odsto Austrijanaca podržava uvođenje graničnih kontrola, a svega 25 odsto je protiv.

 

Pogledajte još

Trilaterala u Budimpešti o migrantima

Izvor: RTS Budimpešta, 03.10.2022– Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban, kao …