уторак, 23. јул 2024.
sren
Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / APC u najužem izboru za nagradu „Duga“ za 2018/19. godinu

APC u najužem izboru za nagradu „Duga“ za 2018/19. godinu

Izvor: gsa.org.rs  Foto: gsa.org.rs

Beograd, 13. maj 2019. – Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) našao se u najužem izboru za nagradu „Duga“ za 2018/19. godinu. Žiri koji odlučuje o dodeli sedme po redu nagrade “Duga” za 2018/19. godinu odabrao je uži izbor od 5 nominovanih za ovu nagradu, među kojima je I Centar za zaštitu I pomoć tražiocima azila.

APC/CZA je u užem izboru zbog svog uspešnog angažovanja i pomoći izbeglom muškarcu iz Irana koji je dobio azil u našoj zemlji po osnovu sistematskog kršenja ljudskih prava LGBT osoba u Iranu i njegovog ličnog traumatskog iskustva, ali i obezbeđivanja izbegličke zaštite za još jednu LGBT osobu. Time je dat značajan doprinos boljem razumevanju položaja LGBT osoba, ali i boljem radu nadležnih organa i institucija Srbije po ovom pitanju.

Žiri je odlučio da, pored APC/CZA u uži izbor za ovogodišnju nagradu “Duga” uđu I Vice Srbija, Autorsko – producentski tim serije “Jutro će promeniti sve”, fotograf Aleksandar Crnogorac I predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović.

Žiri je ove godine funkcionisao u sastavu: Irena Mišović, modna urednica i novinarka, prošlogodišnja dobitnica nagrade; Sandra Pantelić, načelnica Gradske uprave grada Beograda; Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i umetnički direktor FEST-a; Ljiljana Smajlović, novinarka i bivša predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS); Prof. dr Zorica Mršević, naučna savetnica Instituta društvenih nauka u Beogradu; Jovana Šesterikov, novinarka portala Vice Srbija; Naim Leo Beširi, izvršni direktor Instituta za evropske poslove; Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info centra (GLIC) i Lazar Pavlović, predsednik GSA, kao predstavnik osnivača nagrade.

Nagradu pod nazivom “Duga” je ustanovila GSA i ona se od 2013. dodeljuje svake godine povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO) a za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana. Nagrada je ustanovljena sa ciljem da podstiče i afirmiše promociju i zaštitu osnovnih ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, kako od strane državnih i lokalnih institucija i organa, tako i od strane društva u celini.

Pogledajte još

Utočište: Ručnopravljene kanole za bolje sutra

Izvor: A1 Naša Mreža Foto: A1 Naša Mreža Video: A1 Naša Mreža 15 jul, 2024 …