Početna / AKTUELNO / APC U Kairu – u poseti  organizaciji StARS koja brine o izbeglicama

APC U Kairu – u poseti  organizaciji StARS koja brine o izbeglicama

 

pripremio: APC     foto: APC

rbthdr

– Tim centra za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila, ovog meseca  bio u Kairu, u poseti organizaciji StARS, jednoj od prvih organizacija u Egiptu posvećenih brizi i poboljšanju uslova u kojima žive izbeglice i migranati. Bila je to jedinstvena da se naši stručnjaci naše dve srodne organizacije sretnu, razmene iskustva u radu, podele brige, nedoumice, ideje …

Sama poseta je bila organizovana tako da su se predstavnici iz naših organizacija, u oblastima pravne, integracijske i psihološke zaštite, sretali i učili jedni od drugih kroz diskusije, ali i opserviranje i određene aktivnostie sa korisnicima.

Iako dolazimo i radimo na različitim kontinentima, u različitim kontekstima i sa ljudima iz različitih zemalja porekla, sa različitim kulturološkim, etničkim, religijskim, istorijskim pozadinama, zapanjujuće je bilo koliko smo zapravo i slični. Ta sličnost se najpre ogleda u vrednostima i stavovima koje gajimo i koja prožimaju i usmeravaju rad naših organizacija. Danas, kada se suočavamo sa sve većim restrikcijama prema izbeglicama, sa porastom nasilja prema njima, sa izostankom empatije, poštovanja, ljudskosti, bilo je inspirativno i motivišuće shvatiti da i dalje postoje organizacije poput naših, koje negujući odnos jednakosti vraćaju izbeglicama   dostojanstvo i koje se svim srcem idalje bore za njih  uprkos sve težim uslovima za to.

Problemi sa kojima se suočavaju izbeglice i migranti o kojima brine STARS , tako i njihovi službenici su brojni. Tretman izbeglica, uglavnom iz Sudana, Jemena, Sirije, Somallije, Eritreje i Etiopije, doživljavaju od egipatskih vlasti i građana je više nego ponižavajući. Svako od njih u svom iskustvu ima neki vid diskriminacije, ponižavanja, nasilja ili eksploatacije. Egipatski sistem koji treba da služi svim građanima je često slep za probleme izbeglica, a neretko i sam u ulozi zlostavljača. StARS, po rečima naših kolega, za većinu njih predstavlja oazu – jedino sigurno mesto na kojem mogu da dobiju savete, osnovnu zdravstvenu zaštitu, određen vid obrazovanja, podršku za što uspešniju adaptaciju na život u Kairu, ali i rešenje za praktične probleme, poput smeštaja, male finansijske pomoći, zaposlenja…

btr

Jedna od veoma dobrih praksi koje je StARS započeo je angažovanje samih izbeglica da se zauzmu za sebe, da se udruže, organizuju, i budu podrška jedni drugima. Tu vidimo dvostruki benefit – sa jedne strane korisnici se lakše povezuju  jer lakše veruju ljudima iz svoje zajednice, a sa druge strane oni koji postaju pomagači, a donedavno su bili korisnici vraćaju  samopouzdanje, u sebe i svoje veštine, postaju samostalniji, razvijaju dalje svoje potencijale.

A to i jeste cilj rada ove, ali i naše organizacije –  osnažiti ljude, pomoći im da se što lakše i brže integrišu i osamostale.

Nakon studijske posete, službenici APC/CZA su se vratili puni utisaka i ideja, motivisani najsnažnijim – iako nekad deluje preteško i nemoguće, uvek ima smisla i nije uzalud istrajavati.

Pogledajte još

Srbija potpisala novi Frontex ugovor

Foto: europa.rs Beograd, 25 jun, 2025 – Ivica Dačić, Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova …