субота, 25. мај 2024.
sren
Početna / AKTUELNO / EVROPA I MIGRANTI / Angelika Namaika dobitnica ovogodišnje Nansenove nagrade

Angelika Namaika dobitnica ovogodišnje Nansenove nagrade

IZVOR: The Foreigner, UNHCR 18.septembar 2013.

Visoki komeserijat Ujedinjenih nacija za izbeglice je 17.septembra 2013.godine objavio ime ovogodišnje dobitnice Nansenove nagrade, koja se dodeljuje organizacijama ili pojedincima koji su učinili najviše za izbeglice.

Dobitnica ovog prestižnog priznanje za 2013.godinu je opatica Angelika Namaika (Angelique Namaika) za njen rad sa žrtvama raseljavanja i zlostavljanja od strane pobunjeničke grupe Gospodova armija otpora (Lord’s Resistance Army-LRA) na severoistoku Demokratske Republike Konga.

angelika
          Dobitnica Nansenove nagrade za 2013.godinu
Angelika Namaika

Angelika Namaika je preko svog Centra za reintegraciju i razvoj pomogla u transformaciji i obnavljanju života za više od 2 000 žena i devojaka koje su isterane iz svojih domova i zlostavljane, uglavnom od pripadnika pobunjenčke grupe LRA. Mnoge od njih su bile žrtve otmice, prisilnog rada, premlaćivanja, silovanja i drugih zloupotreba ljudskih prava.

Angelika Namaika je pomagala ženama tako što ih je obučavala za određene zanate, da započnu mali biznis ili se vrate u školu.

Najava dobitnice Nansenove nagrade se poklapa sa izdavanjem izveštaja o životu raseljenih usled nasilja pobunjeničke grupe Gospodova armija otpora na severoistoku DR Konga. Od 2008.godine stotine hiljada ljudi iz provincije Orjentale koja se nalazi na severoistoku DR Konga je bilo primorano da napusti svoje domove. Njih oko 320 000 i dalje živi u raseljenju.

„Angelika Namaika je dokaz da čak samo jedna osoba može da napravi veliku razliku u životima porodica razbijenih ratom. Ona je prava heroina-humanitarac”, izjavio je Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice, Antonio Gutereš.

„Teško je i zamisliti koliko teškoća su pretrpele žene i devojke usled nasilja LRA. To nasilje je ostavilo ožiljke koje će nositi čitavog života. Ova nagrada za mene znači da će još više interno raseljenih dobiti pomoć i mogućnost da obnove svoje živote. Nikada neću prestati da im pomažem i da im pružam nadu i mogućnost da ponovo žive”, izjavila je ovogodišnja dobitnica Nansenove nagrade, Angelika Namaika.

Nansenova nagrada za izbeglice se dodeljuje od 1954.godine a ime je dobila po Fridtjofu Nansenu, prvom Visokom komesaru za izbeglice Ujedinjenih nacija.

 

Pogledajte još

Izdata prva biometrijska lična karta za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 04. april 2024 god- Danas su vlasti Srbije izdale prvu …