Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Razbijena kriminalna organizacija sa ogrankom u Srbiji

Razbijena kriminalna organizacija sa ogrankom u Srbiji

IZVOR: Tanjug

Beč – Austrijska policija razbila kriminalnu grupu koja je prebacivala ilegalce u Evropu i tako zaradila više od 50 miliona evra, a imala je ispostave i u Srbiji.

Kriminalna organizacija je prebacila u Austriju oko 5.000 Avganistanaca, saopštila je policija, koja je ukazala da je razbijena komplentna organizacija koja je imala svoje ogranke i u Iranu, Turskoj, Mađarskoj, BiH i Grčkoj. Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner rekla je da se radi o najvećoj bandi koja se bavila prebacivanjem ilegalaca.

Inače, ova banda je svoj posao veoma profesionalno organizovala. Tako je u Iranu imala svoje ispostave za regrutovanje, i to pre svega Avganistanaca. Ilegalci su najpre kopnenim putem, pešice prebacivani u Tursku. Nedeljno je u proseku obavljeno 15 transporta.

Iz Turske ilegalci su nastavili putovanje u Grčku, gde se nalazila centrala kriminalne organizacije. Tamo su ilegalci, koji su za prebacivanje plaćali izmedju 8.000 i 12.000 evra po osobi, smeštani u kuće i stanove.Za vreme boravka u Grčkoj ilegalci su prisiljavani i na rad.

“To je očigledna trgovina ljudima. Dalje rute tranzita ka Austriji vodile su preko Italije, Makedonije, Srbije i Mađarske, a korišćen je i vazdušni put preko aerodroma Švehat.”, rekla je Mikl-Lajtner.

U decembru 2011.policija je uhapsila prvog člana ove bande, na osnovu kojeg se ušlo u trag ostatku. Policiji je trebalo 17 meseci istrage i saradnje sa kolegama u Grčkoj i Turskoj da bi razbila bandu i identifikuje osumnjičene šefove.

Čuvari reda ističu da se ne radi samo o jednoj bandi, već udruženim grupama, odnosno organizaciji.

Prema rečima šefa odeljenja za borbu protiv trgovine ljudima Geralda Tacgerna ova organizacija imala je puno članova, i ćelije u Srbiji i Mađarskoj, ali i posebno u Bosni i Hercegovini.

Pogledajte još

Izdata prva biometrijska lična karta za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 04. april 2024 god- Danas su vlasti Srbije izdale prvu …