уторак, 23. јул 2024.
sren
Početna / Psihološka pomoć / Psihološka podrška u Krnjači
krnjaca 1|krnjaca 2

Psihološka podrška u Krnjači

U centar za azil u Krnjači ljudi svakodnevno dolaze i odlaze. Neki od njih žure ka Evropi ostajući svega jednu-dve noći, neki se zadrže nekoliko dana kako bi se nekako oporavili i sačekali prijatelje i članove porodice pa zajedno nastavili dalje, dok drugi razmišljaju ili su već odlučili da pokušaju da izgrade svoj život u Srbiji. Sa sobom su doneli iskustvo rata, skrivanja, razdvajanja od porodice ali i smrti bliskih osoba.

krnjaca 1

Njihove priče su različite ali osećaj gubitka isti. U prevazilaženju svog tog teškog iskustva ali i svakodevnih problema i nedoumica sa kojima se susreću pomažu im psiholozi APC/CZA kroz individualna i grupna psihološka savetovanja. Tražioci azila su tada, neki i po prvi put, u prilici da u sigurnoj, toploj i neosuđujućoj atmosferi podele svoje muke i da se rasterete svojih briga, ali i da potraže savet i dobiju emotivnu podršku. Među njima su i roditelji koji su suočeni sa izazovima odgajanja dece u izbeglištvu i sa jedne strane pritiscima da im se posvete na najbolji mogući način a sa druge strane nedostatkom kapaciteta da izađu nakraj sa sopstvenim emotivnim problemima.

Psiholozi APC/CZA u takvim slučajevima pružaju podršku roditeljima ali i daju savete kako da razgovaraju sa svojom decom i pomognu im da se lakše adaptiraju na situaciju u kojoj se nalaze.

krnjaca 2

Individualna i grupna psihološka savetovanja realizuju se u svim centrima za azil u Srbiji u okviru projekta “Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije” koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom.

Pogledajte još

APC učestvuje na sastanku EUAA o zaštiti dece na Malti