уторак, 25. јун 2024.
sren
Početna / Psihološka pomoć / Psihološka podrška porodicama u bolnicama
psiholosko savetovanje porodice 1|psiholosko savetovanje porodice 2

Psihološka podrška porodicama u bolnicama

U okviru projekta Podrške azilantima i migrantima u savladavanju svakodnevnih izazova u Srbiju koji finansira ELCA, psiholozi APC/CZA redovno pružaju psihološku podršku porodicama kao i pojedincima kojima je često potrebna hitna ili druga zdravstvena zaštita, a koji se suočavaju sa psihološkim izazovima i sve teže uspevaju da prevladaju psihofizičke teškoće na koje nailaze sa dužim zadržavanjem u Srbiji.

psiholosko savetovanje porodice 1

Često se dešava da se sa porodicama i roditeljima radi na osnaživanju kako bi lakše izašli na kraj sa reakcijama svoje dece na izbeglištvo ali i prevenirali ozbiljnije psihičke ili probleme u ponašanju. U centru za azil u Krnjači je ostvaren kontakt sa mladom porodicom iz Avganistana koja je u izbeglištvu više od 6 meseci. Vrlo brzo se otvaraju i pričaju kako su pobegli zbog krvne osvete i problema sa sopstvenim porodicama koje su ih se odrekle. Sada kažu kako imaju samo jedno drugo i svoju devojčicu od 13 meseci.

Veoma su odgovorni i savesni, brinu za njeno zdravlje i raspituju se za normalan psihofizički razvoj i kako da znaju da njihovo dete uspešno ispunjava razvojne zadatke. Ponosno potvrđuju da mala Samira precizno hvata predmete, na nalog šalje poljubce i maše, insistira da stoji sama i povremeno izgovara mama i tata.

psiholosko savetovanje porodice 2

Pitaju se kada će da počne da hoda. Ispoljavaju želju da je vakcinišu s obzirom da su o tome vodili računa i dok su bili u Grčkoj pa je organizovana i poseta pedijatru koja je potvrdila da je Samira zdrava i da se razvija u skladu sa očekivanjima. Takođe, dobila je i vakcinu, kada se na kratko zaplakala ali i vrlo brzo umirila.

Pogledajte još

APC učestvuje na sastanku EUAA o zaštiti dece na Malti