четвртак, 20. јун 2024.
sren
Početna / NOVOSTI IZ APC / Prva kriket utakmica između azilanata i domaćih profesionalaca
006a|004|017

Prva kriket utakmica između azilanata i domaćih profesionalaca

Prvu kriket utakmicu u kojoj su azilanti poreklom iz Avganistana i Pakistana u zajedničkom timu Azijski tigrovi, igrali protiv mladih Beograđana koji profesionalno treniraju kriket, organizovao je 31. avgusta Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) zajedno sa Kriket federacijom Srbije a uz podršku Vazduhoplovnog saveza Srbije.

U formi letnjih igara u okviru projekta “Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije” koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije, mladi poreklom iz Avganistana, Pakistana i Srbije imali su priliku da se takmiče u svom omiljenom sportu.

006a

Neki od azilanata koji žive u centru za azil u Krnjači godinama su pre no što su napustili svoje zemlje pasionirano trenirali kriket i u tome bili izuzetno uspešni. Tokom poslednjih meseci ili godinu dana, bežeći i pokušavajući da isplaniraju svoju rutu, oporave se nakon maltretiranja policije i krijumčarskih bandi tokom puta, stalno se boreći za život, potom suočvavajući se sa monotonijom života u centru za azil, nisu uspevali da se bave svojim omiljenim sportom. Od mnogih od njih čuli smo da im je kriket meč najveća želja.

Čuvši da neki mladi u Srbiji profesionalno treniraju kriket beskrajno ih je iznenadilo i sa velikim uzbuđenjem krenuli su na utakmicu.

004

Njihovi vršnjaci iz Beograda pozajmili su im opremu. Konačno su bili na svom terenu i pokazali se u najboljem svetlu a ne kao margina.

017

Vraćajući se u centar za azil, odbijali su da poveruju u realnost, zaneseni kriket atmosferom, Azijski tigrovi rekli su da im je ovo bio najlepši dan otkako su napustili svoje domove i porodice.

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U GALERIJI.

Pogledajte još

Prvi srpski pasoši za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 15. april 2024. god– Danas, vlasti Srbije uručile su prvi …