недеља, 19. мај 2024.
sren
Početna / AKTUELNO / NAJNOVIJE / Ombudsman – Rešiti problem smeštaja azilanata
sasa jankovic

Ombudsman – Rešiti problem smeštaja azilanata

Izvor: B92  07.11.2013.

Bogovođa — Zaštitnik građana Saša Janković i komesar Saveta Evrope Nils Muižnieks zatražili su od Vlade Srbije da se što hitnije reši problem smeštaja azilanata u Srbiji.

Janković i Muižnieks danas su obišli Centar za smeštaj azilanata u Bogovađi u kojem boravi 160 azilanata iz raznih krajeva sveta, a najviše iz Sirije. Osim u samom centru, više od 230 azilanata boravi i u okolnim šumama, barakama i zemunicama. Od svih azilanata svega osam ima dokumenta.

U Bogovađi živi oko 500 stanovnika.

Ombudsman i evropski komesar danas su razgovarali i sa azilantima, ali i s predstavnicima lokalne zajednice koji najavljuju protest u subotu, zbog straha za svoju bezbednost.

sasa jankovic

Azilanti su poručili da je sve što im treba adekvatan smeštaj i da se pribojavaju građana, dok se građani istovremeno pribojavaju azilanata i traže da se obezbede adekvatni uslovi za njihov boravak.

Građani se žale na to da azilanti obijaju vikendice, kradu parkete iz tih objekata da bi se zagrejali i ugrožavaju bezbednost njihove dece, koai ih svakodnevno sreću na putu za školu.

Jedan od predstavnika mesne zajednice Goran Đorđević rekao je da niko ne želi incidente i nasilje već da građani traže adekvatno rešenje problema. Ističući da nisu problem azilanti koji borave u centru, već oni koji borave oko njega.

“Mi nismo divljaci, želimo da se ovo reši i zbog nas i zbog njih”, kazao je Đorđević i poručio da će protest koji je u centru sela najavljen za subotu biti miran i nenasilan.

 

Ombudsman i komesar Saveta Evrope za ljudska prava razgovarali su i sa azilantima koji žive van centra i upoznali se sa dvadesetogodišnjim Adbu Rzakom, koji je u Srbiju došao iz Mogadiša, preko Somalije, Grčke i Crne Gore.

“Sve što tražim je da, kada dođe zima, kada pada kiša, imam gde da se sklonim i gde da spavam”, rekao je on.

Od evropskog komesara i ombudsmana pomoć je zatražio i jedan od azilanata koji ima astmu, ali nema lekove.

Komesar je poručio da je došao da na terenu vidi kakva je situacija i stekne pravi utisak i da sada zna kakve poruke treba da prenese Vladi Srbije, ali i evropskim zvaničnicima.

Janković je rekao da razume azilante, ali da razume i građane koji, kako je ocenio, pokazuju veliko strpljenje i opravdano traže od Vlade Srbije da reši taj problem.

“Od Vlade Srbije tražimo da se bolje organizuje, a od Evrope tražimo da pomogne”, rekao je Janković i poručio da od prizora u Bogovađi ne treba okretati glavu i da bi i on, da je u takvoj situaciji, tražio način da preživi.

 

Pogledajte još

Izdata prva biometrijska lična karta za izbeglice

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 04. april 2024 god- Danas su vlasti Srbije izdale prvu …