Početna / AKTUELNO / EK preti sankcijama Vissegradskoj grupi zbog odbijanja da prime izbeglice iz Grccke i Italije

EK preti sankcijama Vissegradskoj grupi zbog odbijanja da prime izbeglice iz Grccke i Italije

pripremio: APC   foto: EPA

BRISEL, 8. juna – Evropska komisija upozorila je da bi mogla da sankcionisse drzzave cclanice koje ne posstuju pravila o kvotama EU za trazzioce azila i pokrene prekrssajne postupke protiv njih vech sledeche nedelje.

Verovatno je da che se sankcije posebno odnositi na zemlje Vissegradske ccetvorke, koju ccine Poljska, Madjarska, Slovaccka i CCesska.

Upozorenje, objavljeno 6. juna, usledilo je nakon ssto je CCesska saopsstila da neche primiti joss migranata navodechi kao razlog zabrinutost zbog bezbednosti.

Evropski komesar za migracije  Dimitris Avramopulos rekao je da bi sankcije ubrzo mogle da budu objavljene.

“Mi chemo precizirati nass stav otvaranjem prekrssajnih postupaka protiv drzzava cclanica koje nikoga nisu preraspodelile ili nisu obechale nikakva mesta za skoro godinu dana od kako smo odluccili da uradimo to zajedno”, rekao je Avramopulos.

CCesski ministar unutrassnjih poslova Milan CCovanec najavio je 5. juna da ta zemlja neche prihvatiti visse migranata, kao ssto se od nje occekuje po obavzujuchoj kvoti Evropske unije za raspodelu migranata.

Nekoliko drzzava istoccne i centralne Evrope se zzestoko protivi sistemu raspodele oko 160.000 migranata medju drzzavama cclanicama koji je osmissljen da bi se smanjio pritisak na Grccku i Italiju.

CCovanec je izjavio da je vlada odobrila zahtev Ministarstva unutrassnjih poslova za obustavom prihvatanja migranata zato ssto plan o raspodeli ne funkcionisse i zbog “pogorssanog bezbednosnog stanja”.

CCesska je trebalo da prihvati oko 2.600 izbeglica do septembra, ali je do sada prihvatila samo njih 12 koji su pristigli iz Grccke.

Evropska komisija u visse navrata pozivala drzzave cclanice EU da posstuju sistem raspodele migranata.

Ministri EU usvojili su 22. septembra 2015. godine plan za raspodelu 120.000 izbeglica ssirom 28 drzzava cclanica tog bloka, uprkos zzestokom protivljenju zemalja Vissegradske grupe.

Prosslog meseca, Evropska komisija odredila je junski rok za Poljsku i Madjarsku da poccnu da prihavataju deo deo izbeglica koji im sledi po planu.

Pored zemlja Vissegradske ccetvorke, ostale zemlje istoccne Evrope prihvatile su skroman broj migranata prema planu za njihovu preraspodelu, ali Euractiv podsecha da sami migranti ne zzele da se nasele u zemljama sa niskim prihodima.

 

Pogledajte još

Stalno nastanjenje za izbeglicu iz Sirije

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 27. jun 2024. godine– Uz pomoć Centra za zaštitu i …