Početna / Pravna pomoć / Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila obezbedio prvo priznavanje strane visokoškolske diplome za izbeglice

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila obezbedio prvo priznavanje strane visokoškolske diplome za izbeglice

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila je u julu ove godine uspeo da kroz pravno zastupanje obezbedi prvo priznavanje strane visokoškolske diplome za klijentkinju kojoj je odobren status izbeglice u Republici Srbiji, koja je time postala prva izbeglica koja je dobila priznavanje svoje strane fakultetske diplome, a kojoj je cilj da se sa istom kvalifikacijom zaposli u Srbiji.

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila je takođe zastupao ovu klijentkinju u postupku dobijanja lične radne dozvole u Republici Srbiji bez naknade, gde je konačno usvojena žalba za klijentkinju kojoj je prvobitno bila uskraćeno izdavanje lične radne dozvole bez naknade.

Dotična izbeglica sada ima i ličnu radnu dozvolu i zvanično priznanje njenih akademskih kvalifikacija, što joj omogućava da uspešno stupi na tržište rada u Republici Srbiji.

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila zadovoljan je ishodom u ovom veoma važnom slučaju, jer se radi o prvom slučaju da je licu koje je dobilo azil priznata strana visokoškolska isprava u Republici Srbiji. Ova odluka predstavlja važan presedan za unapređenje života lica koja dobiju azil u Srbiji. Priznavanje stranih visokoškolskih isprava je suštinska komponenta za izbeglice i druga lica koja su dobila azil u njihovoj integraciji u srpsko društvo.

Pogledajte još

Još jedan pasoš za izbeglicu iz Sudana

Izvor: APC Foto: APC Beograd, 22. april 2024. godine– Uručena je još jedna putna isprava …