Početna / DIJALOG / STAV / Azilanti nisu kriminalci da bi bili zatvoreni

Azilanti nisu kriminalci da bi bili zatvoreni

Ne možemo zaustaviti globalne migracije, niti bi izgradnja zidova i postavljanje žičanih ograda na granice Srbije bilo rješenje za suzbijanje ilegalnih migracija čak i kada bi to bilo prihvatljivo i moguće, kaže zaštitnik građana Saša Janković. On apeluje na vlasti da ne čekaju da se ovaj problem zaoštri, imajući u vidu da podaci ukazuju na sve veći broj migranata iz država Azije i Afrike koji na svom putu prema najrazvijenijim zemljama EU prolaze kroz Srbiju, već povećati kapacitete za prihvat onih koji ovdje zatraže azil.- Naravno da je neophodan novac za to, ali poznato mi je da EU ima na raspolaganju sredstva koja bi se mogla iskoristiti za to. Ovih dana smo u Beogradu imali skup na kojem smo razgovarali o ilegalnim migracijama – kaže Janković. On kaže da je, kao zaštitnik građana, zadužen i za strance koji dolaze u kontakt s vlastima Srbije a to otkriveni ilegalni migranti svakako jesu.- Ti ljudi nisu kriminalci da bi ih lišene slobode držali u nekakvim zatvorenim objektima, kampovima. Njihovo pravo na slobodu kretanja mora se poštovati. Svako ima pravo doći u Srbiju, zatraži azil pa i da ode iz naše zemlje. Tačno je da u nekim državama EU postoje restriktivni postupci, što je neprihvatljivo – objašnjava Janković. Njegovi suradnici zaduženi su i za obilaske centara za azil u Banji Koviljači i Bogovađi. Srbija planira otvoriti treći centar, ali odluka o lokaciji još nije donesena.- Centri za azil u Srbiji moraju biti odgovarajućeg kapaciteta i kvalitete smještaja kako ne bi narušavali kvalitetu života lokalnog stanovništva – ističe Janković.

Takav centar omogućio bi otvaranje više desetina radnih mesta. Nedavno je bilo uznemiravanja građana u okolici Mladenovca, kada se pojavila glasina da će jedna napuštena kasarna biti preuređena u centar za azilante.

– Treba razbiti predrasude. Ne vidim zašto bi neko, ko je krenuo u potragu za boljim životom, bio veća opasnost od pojedinih građana Srbije. Ne zaboravimo iskustva naših sunarodnika koji su bili prognani ili su otišli u svijet tražeći posao. Zato skupimo snagu i prihvatimo one koji su danas u takvoj situaciji – apeluje Janković.

Pogledajte još

Dogovor EU: migracije zaustaviti van granica Unije, solidarnost medju članicama izostala

priredio: APC    foto: Apc 1.juli – I pored straha da ce doći do potpunog …